Werkgroep oncologie

Wat kan de oncologiediëtist beteken?

Voeding heeft zowel vóór als tijdens en ná de behandeling van kanker een belangrijke ondersteunende rol. Voordat de diagnose kanker is gesteld, kunnen er al problemen rondom voeding ontstaan, zoals:

  • Verminderde eetlust
  • Maag-darmklachten
  • Slikklachten

Tijdens de behandeling kunnen verschillende klachten optreden, waardoor eten en drinken niet altijd makkelijk en vanzelfsprekend is. Denk aan misselijkheid, vermoeidheid, smaakveranderingen (bijv. metaalachtige smaak), pijn in de mond, verminderde eetlust en/of darmklachten zoals diarree en obstipatie.

Deze klachten hebben vaak ongewenst gewichts-en spiermassaverlies als gevolg. Eten is vaak dan meer een last. Dit terwijl het van essentieel belang is dat patiënten goed gevoed aan het behandeltraject beginnen. Dit helpt de patiënt namelijk om de behandelingen beter te verdragen, vermindert de kans op complicaties en bevordert een sneller en beter herstel.

Belangrijk is dat patiënten op tijd goede begeleiding en adviezen krijgen van een oncologiediëtist. De oncologiediëtisten van DC010 zijn gespecialiseerd en staan vermeld in de verwijsgids kanker.

Wij werken samen met verschillende oncologienetwerken in de buurt om de zorg voor de oncologische patiënt te kunnen optimaliseren.

De werkgroep oncologie heeft een aandachtskaart ontwikkelt welke ondersteuning biedt om aandacht te vragen voor goede voedingszorg bij kanker en signalen van voedingsproblemen te herkennen en te bespreken. 

De kaart kan gebruikt worden door verschillende zorgprofessionals die met patiënten met kanker werken, maar ook door patiënten zelf, hun naasten en/of mantelzorgers.

We hopen dat door deze kaart meer mensen alert zijn op het belang van goede voeding in elke fase van ziekte en dat ook hierbij geldt: Voeding eerst! 

Heeft u vragen neem gerust contact op met ons.

Diëtistenpraktijken met specialisatie oncologie

(Vermeld in de verwijsgids kanker)

Diëtiste Capelle

Diëtistenpraktijk Change

Diëtistenpraktijk HRC

Diëtistenpraktijk Vitalarium

Diëtistenpraktijk Lenneke Leenheer

Focus diëtistenpraktijk

Foodchoice

Praktijk Marion Hoogkamer

Bronnen aandachtskaart oncologie

• Geraadpleegd 29 februari 2024: Kenniscentrum Ondervoeding. Short Nutritional Assessment Questionnaire (SNAQ). https://www.kenniscentrumondervoeding.nl/wp-content/uploads/2020/04/SNAQ-ontwikkeling-en-validatie-NTVD.pdf
• Geraadpleegd 29 februari 2024: Federatie Medische Specialisten. https://richtlijnendatabase.nl/richtlijn/ondervoeding_bij_patienten_met_kanker/screening.html
• Geraadpleegd 29 februari 2024: Wereld Kanker Onderzoek Fonds. https://www.wkof.nl/de-bieb/het-smaak-kompas/
• Geraadpleegd 29 februari 2024: Wereld Kanker Onderzoek Fonds. https://www.wkof.nl/leven-met-kanker/klachten-bij-kanker/
• Geraadpleegd 29 februari 2024: Wereld Kanker Onderzoek Fonds. https://www.wkof.nl/leven-met-kanker/voedingenkankerinfo/voeding-tijdens-de-behandeling/
• Geraadpleegd 29 februari 2024: Wereld Kanker Onderzoek Fonds. https://www.wkof.nl/leven-met-kanker/voedingenkankerinfo/voeding-na-de-behandeling/
• Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF, 2018, zie ook www.wkof.nl/nl/kanker-voorkomen/verklein-de-kans-op-kanker).
• Gezondheidsraad. Richtlijnen Goede Voeding 2015. Den Haag: Gezondheidsraad; 2015. Raadpleegbaar via: https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/adviezen/2015/11/04/richtlijnen-goede-voeding-2015