Werkgroep oncologie

Wat kan de (oncologie)diëtist beteken?

Voeding heeft zowel vóór, als tijdens en ná de behandeling van kanker een belangrijke ondersteunende rol. Voordat de diagnose kanker is gesteld, kunnen er al problemen rondom voeding ontstaan, zoals:

  • Verminderde eetlust
  • Maag-darmklachten
  • Slikklachten

Tijdens de behandeling kunnen verschillende klachten optreden, waardoor eten en drinken niet altijd makkelijk en vanzelfsprekend is. Denk aan misselijkheid, vermoeidheid, smaakveranderingen (bijv. metaalachtige smaak), pijn in de mond, verminderde eetlust en/of darmklachten zoals diarree en obstipatie.

Deze klachten hebben vaak ongewenst gewichts-en spiermassaverlies als gevolg. Eten is vaak dan meer een last. Dit terwijl het van essentieel belang is dat patiënten goed gevoed aan het behandeltraject beginnen. Dit helpt de patiënt namelijk om de behandelingen beter te verdragen, vermindert de kans op complicaties en bevordert een sneller en beter herstel.

Belangrijk is dat patiënten op tijd goede begeleiding en adviezen krijgen van een diëtist en indien nodig van een gespecialiseerde oncologiediëtist. Op de kaart hieronder staan de DC010 diëtisten vermeld die in de geregistreerd staan in de verwijsgids kanker.

Wij werken samen met verschillende oncologienetwerken in de buurt om de zorg voor de oncologische patiënt te kunnen optimaliseren.

Aandachtskaart

De werkgroep oncologie heeft een gesprekskaart oncologie ontwikkeld, waarbij aandacht wordt gevraagd voor juiste voedingszorg, zowel voor, tijdens als na de behandeling van kanker. Het is een mooie tool om de meerwaarde van ‘Voeding eerst!’ bij de behandeling van kanker te laten zien. De kaart door andere zorgprofessionals bij de behandeling van oncologiepatiënt gebruikt worden. 

Heeft u vragen neem gerust contact op met ons.

Bronnen aandachtskaart oncologie

• Geraadpleegd 29 februari 2024: Kenniscentrum Ondervoeding. Short Nutritional Assessment Questionnaire (SNAQ). https://www.kenniscentrumondervoeding.nl/wp-content/uploads/2020/04/SNAQ-ontwikkeling-en-validatie-NTVD.pdf
• Geraadpleegd 29 februari 2024: Federatie Medische Specialisten. https://richtlijnendatabase.nl/richtlijn/ondervoeding_bij_patienten_met_kanker/screening.html
• Geraadpleegd 29 februari 2024: Wereld Kanker Onderzoek Fonds. https://www.wkof.nl/de-bieb/het-smaak-kompas/
• Geraadpleegd 29 februari 2024: Wereld Kanker Onderzoek Fonds. https://www.wkof.nl/leven-met-kanker/klachten-bij-kanker/
• Geraadpleegd 29 februari 2024: Wereld Kanker Onderzoek Fonds. https://www.wkof.nl/leven-met-kanker/voedingenkankerinfo/voeding-tijdens-de-behandeling/
• Geraadpleegd 29 februari 2024: Wereld Kanker Onderzoek Fonds. https://www.wkof.nl/leven-met-kanker/voedingenkankerinfo/voeding-na-de-behandeling/
• Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF, 2018, zie ook www.wkof.nl/nl/kanker-voorkomen/verklein-de-kans-op-kanker).
• Gezondheidsraad. Richtlijnen Goede Voeding 2015. Den Haag: Gezondheidsraad; 2015. Raadpleegbaar via: https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/adviezen/2015/11/04/richtlijnen-goede-voeding-2015