Vanuit de werkgroep Oncologie

Woensdag 27 november bezochten 8 diëtisten van DC010 het talking diner in restaurant ‘De Burgemeester’ in Bleskensgraaf, op uitnodiging van Eurocept Homecare.

Tweederde van de patiënten die behandeld worden met chemotherapie ervaart smaakproblemen en deze avond was speciaal gericht op smaaksturing bij oncologie patiënten. Het wetenschappelijk onderzoek Tasty (spreker Fransien de Boer) en de app Smaakpupil (spreker Harmjan Bakker en chef-kok Michael van ’t Hoff) stonden centraal.

Tijdens het diner leerden de diëtisten hoe je smaak kunt verbeteren/versterken door simpele maaltijdverrijkers toe te voegen, bijvoorbeeld augurk, kappertjes, gember en mosterd. De proeverij begon met een smaaklolly van pure chocola, wasabi en zeezout. Daarbij werd aangetoond dat het ontbreken van geur (neus dicht) de smaak volledig wegneemt.

De belangrijkste conclusie was dat structuur veel doet met smaak door de mondbeleving. Bij weinig smaak en/of vieze smaak verandert het mondgevoel niet, dus daar kan mee worden gespeeld. Zo’n 80% van de smaak komt vanuit de structuur, hier kan je verder op bouwen.

De app Smaakpupil kan de patiënt helpen om de eetlust te bevorderen en uit te zoeken wat men lekker vindt. Daarnaast kan het zinvol zijn om de geur van eten zoveel mogelijk af te schermen. Ook kunnen de losse componenten van eten af worden gedekt, om zo te zien of bepaald voedsel tegen staat.